De 6 sakerna du behöver känna till för att förbättra akustiken i ett rum

Skriven av Troels Johansson

Har du dålig akustik hemma?

I denna bloggpost vill du lära dig allt du behöver veta för att kunde förbättra akustiken i ett rum.

Det kan ha några riktigt oroväckande effekter på din hälsa och generella välmående att vara i ett rum med dålig akustik. Det orsaker stress, koncentrationsproblem och generell dålig påverkan på din hälsa. För att inte nämna problemet med att du inte kan höra vad dina gäster säger.

Om du vill veta mer om vad du kan göra för att förbättra akustiken i ett rum är denna post för dig.

Njut av videon.

Intervju med Thomas Fløcke

Här är vål källa av akustisk expertis  – Thomas Fløcke

 • Thomas har jobbat med att förbättra akustik det sista årtionde.
 • Har jobbat med Alpha Akustik där han har hjälpt företag och privatpersoner med att skapa bra akustiska miljöer.
 • Thomas undervisar i kurser han lär ut hur man jobbar med akustik.

Har du problem med dålig akustik i ditt hem? Är det svårt att höra vad folk säger när du har gäster på besök? Eller tycker du det är svårt att koncentrera på jobbet för att ljuden i rummet är så höga?

Du drabbas du troligen av konsekvenserna av dålig akustik.

Också känt som reverb.

Och det är inte bara irriterande - det är direkt bra för din hälsa eller välmående.

Faktisk är det precis det motsatte.

Om du ofta är i miljöer med dålig akustik vill du troligen uppleva följande:

 • Du blir kanske stressad.
 • Du har svårt att fokusera.
 • Du har kanske ofta huvudvärk.

Så som du kan se är dålig akustik dålig för din hälsa.

Som tur är finns det något du kan göra åt det.

I denna blogpost vill jag ta dig igenom de 6 sakerna du behöver känna till för att förbättra akustiken i ett rum.

Jag fick chansen att intervjua Thomas Fløcke som är en av förande experterna inom akustik. I flere år har han hjälpt företag, offentliga institutioner och privatpersoner med att skapa hälsosamma ljudmiljöer.

Med andra ord - han vet allt om akustik.

Lås oss börja med det grundläggande.

1 – Vad är eko (också kallad reverberation)?

Ljud består av vågor - ljudvågor

När du hör ljud är det faktisk vågor som träffar dina öron som så registreras i din hjärna som ljud. Om en ljudvåg består av mycket energi - om det är ett högt ljud - vill det ta längre tid innan ljudvågorna dör ut.

Energi i ljudvågorna mätas i decibel. När man ökar ljudet ökar du decibel: Och tvärt om - när du minskar ljudet minskar du också decibel.

Då så. Detta är viktigt att känna till för att förstå vad eko faktiskt är.

Åh - och förresten - eko och reverb är två ord för samma sak. Jag föredrar reverberation så det kommer jag använda från och med nu i denna post.

Låt oss börja med att definiera reverberation:

Reverberation sker när ljudvågorna fortsätter med att reflekteras i ett rum efter att den ursprungliga ljudvåg har tystnat.

Eko och reverberation är två ord för samma sak. Jag föredrar reverberation så det kommer jag använda från och med nu i denna post.

Det som tekniskt sett händer när du upplever reverberation är att du vill höra det samma ljud fler gångar - eko, på eko, på eko - vilket betyder att ljudet vill blandas till en stor förvirring, vilket betyder att du inte kan höra vad som (till exempel) sägs.

Anledning till att du hör de samma ljud fler gångar är att du inte bara hör ljudvågorna som rör sig från min min mun till dina öron - du vill också höra ljudvågorna som först reflekteras på ytor (väggar, golv eller tak) i rummet och som sen träffar dina öron med en viss fördröjning.

Eko, på eko, på eko.

Detta är speciellt ett problem om du har många hårda ytor i ett rum.

Så – om vi står på mark vill du inte uppleva reverberation eftersom ljudet du hör bara vilje vara ljudet som rör sig direkt från min mun till dina öron. Resten av ljudvågorna vill fortsätta förbi dig och inte reflektera tillbaka till dig (eftersom det inte finns några väggar eller tak att reflektera på).

Jag hoppas det ger mening.

Nu när vi har fått det på plats kan vi vidare till nästa punkt som handlar om vad du kan göra för att skapa en bra akustisk miljö i ett rum.

2 – Hur du skapar en bra akustisk miljö:

Reverberation mätas i tid och inte i decibel (som man kanske skulle tro).

Så när du mäter reverberation i ett rum mäter du hur lång tid det tar för ljudet att dö ut i ett rum. Inte hur högt ljudet är.

Ju snabbare ljudet dör ut mindre reverberation i rummet.

Som Thomas säger

– När man jobbar med att skapa god akustik i ett rum handlar det hela om att kontrollera reflektionerna i rummet så ljudet stoppas eller dämpas. 

Med andra ord; vi måste korta ned reverberationstiden.

Generellt görs detta genom att montera ljudabsorberande material på ytorna som ljuden reflekteras på.

Vanligtvis vill det vara väggar och tak.

Det fler ljudabsorberande material som kan användas till detta syfte och våra akupaneler är så klart ett av dem. De har ljudklassificering i Klass A när du insätter mineralull bakom panelerna vilket betyder att de är mycket effektiva när det kommer till att dämpa ljud.

Ljudklassificering - Klass A - är det högst möjliga betyget som överhuvudtaget finns.

Det blir inte bättre.

Panelerna fungerar på sött att det akustiska fältet (som förresten är gjord av återvunnet plast) absorberar ljudvågorna när de träffar panelerna. Detta betyder att ljudet inne vill reflekteras tillbaka i rummet men vill bli absorberat i panelet.

Detta i sig själva är mycket effektivt.

Men utöver det vill Akupanelet och dämpa ljudet på ett annat sätt. Plankarna (eller lamellerna) som är fixerade på det akustiska fält dämpar också ljudet genom att bryta isär ljudvågorna.

Rent tekniskt är det det som kallas diffusion.

Panelerna delar upp ljudvågorna när de träffar en ojämn yta (på grund av lamellerna) och som resultat av det vill ljudvågorna förlora energi eftersom de de brytas ner till mindre ljudvågor.

Detta hjälper till att dämpa ljudet ännu mer.

Men som jag nämnde förut handlar allting om att kontrollera reflektionerna i rummet och det görs genom att montera ljuddämpande material på ytorna. Men vart är det bästa stället att montera panelerna för att få maximal effekt av panelerna?

Det är det nästa del handlar om.

3 – Vart bör du montera dina akustiska paneler for att få maximal ljuddämpande effekt?

Detta är en av de frågor folk ställer oss ganska ofte

Och det med en bra anledning.

Det korta svaret är att du bör placera de akustiska paneler på ytor som ljudet snabbt vill träffa. Vanligt vill det vara på taket eller på en stor vägg i rummet, eftersom det vanligtvis är en yta som ljudet snabbt vill träffa.

Så nu behöver du använda din fantasi.

Du måste prova - med din sunda förnuft - att räkna ut var i rummet ljudet typisk kommer ifrån och vilka ytor ljudet troligen vill träffa först.

För det vill vara på dessa ytor att du bör placera de olika ljuddämpande material som vill absorbera ljudet som det stoppas och som resultat därav vill hindras i att bli reflekterat tillbaka in i rummet.

De fleste människor kan själva lista ut var ljudet kommer ifrån och vilka ytor ljudet träffar först.

Låt oss ta detta som exempel:

Om du har problem med reverberation så snart någon pratar i ditt vardagsrum så uppstår ljudet högst troligen i huvudhöjd eftersom det är där munnen (ljudkällan) vill vara.

När ljud uppstår i huvudhöjd vill ljudet också träffa väggarna i huvudhöjd. Och detta vill alltså vara den optimala höjd att placera panelerna i.

Och något annat som du måste ha i åtanke är att ljud är vågor vilket betyder att ljud sprider sig i alla riktningar. Därför är det en bra ide att fördela panelerna jämnt i rummet.

Och igen - taket vill nästan alltid vara ett bra val eftersom de vill vara en yta som ljudet snabbt vill träffa.

Så sprid ut panelerna i rummet och gärna på fler ytor.

Det är många som har frågat om det är bäst att montera den i taket eller på väggarna.

Så låt oss ta en titt på detta som det nästa.

4 – Vill det vara bäst att placera de akustiska panelerna i taket eller på väggarna?

Jag har goda nyheder till dig.

Enligt Thomas bryr ljudet sig inte om du placerar ditt ljuddämpande material på väggarna eller i taket. Det viktigaste är som tidigare beskriven att placera det på en yta som ljudet snabbt vill träffa.

Så det korta svaret är att du själva kan bestämma vart du vill placera panelerna.

Personligen vill jag alltid gå efter någon stans där jag tycker det passar bäst in i rummets inredning. Det är ju en produkt som har gjorts för att ge en modern look till rummet.

Så det vill vara min rekommendation.

För om du kommer ihåg allt det vi pratade om förut om den mest optimala placeringen av panelerna så kan det ganska enkelt inte gå helt fel. Anledningen är att den viktigaste faktor när det kommer til dämpning av ljud inte är var du placera det, men hur mycket ljuddämpande material som du använder.

Så låt oss ta en tit på hur du listar ut hur många paneler som du behöver för skapa bra akustik i ett rum.

5 – Hur räknar jag ut hur många paneler jag behöver?

Låt mig säga det som det är:

Du får inte en fantastisk akustisk miljö om du bara sätter upp ett eller två paneler i ett rum (med mindre det är ett verkligen litet rum) om du verkligen har stora problem med dålig akustik.

Det vill så klart hjälpa men det vill troligen inte vara tillräckligt.

En bra tumregel är att du ska kunde täcke det som motsvarar 25% av rummets golvyta med ljudabsorberande material för att få bra akustik i rummet.

För att få reda på hur många paneler det är kan du använda följande formel:

(Golvyta  x 0,25) / 1,44 = den mängd akustiska paneler som behövs för att få en bra akustik. 

Anledningen till att du måste dela med 1,44 till slut är att ett akupanel täcker 1,44 m2 (kvadratmeter).

Låt oss göra ett snabbt scenario:

Låt oss säga att du har ett vardagsrum med 30 m2 golvyta.

Så för att kunna räkna ut mängden av paneler som behövs i rummet för att få en bra akustik använder vi oss av följande uträkning:

(30 x 0,25) / 1,44 = 5,2

I detta fall behövs det totalt 5,2 akustiska paneler i vardagsrummet för att få en bra akustisk miljö.

Det ända du behöver göra är att runda upp eller ner eftersom vi bara producerar hela paneler. Det var väl inte så svårt? Ok - nu är det bare en sak kvar vi ska genomgå.

Det handler om ljudklassificeringar och hur man installera panelerna (med eller utan mineralull).

6 – Måste jag använda mineralull bakom panelerna eller vill det inte vara nödvändigt?

Generellt har all byggmaterial en ljudklassificering.

Skalan går från A-F där Klass A representerar det bäst möjliga betyg.

A-B-C-D-E-F

Vi har testat Akupanelerna i fler test och olika set-ups.

Anledningen till att vi har gjort olika test är att det finns fler olika sätt att montera de akustiska paneler. Och panelernas ljudklass varierar beroende på hur du monterar dem.

Det finns två sätt att montera panelerna på och sättet att montera dem på påverkar ljudklassen

 • Montering av panelerna direkt på väggen utan mineralull gör att panelerna för ljudklass D.
 • Montering på plankarna på väggen med mineralull bakom panelerna gör att panelerna får ljudklass A.

(När du använder plankar rekommenderar vi en på 45 mm som du först skruvar fast i väggen. Sen sätts mineralull (RockWool och Isover) bakom panelerna och slutligen - då sätter du panelerna på plankarna så du täcker över mineralullen).

Så - nu sitter du garanterat och tänker:

Varför skulle någon montera panelerna direkt på väggen om man inte får en Klass A-effekt?

Alltså det är för att den akustiske väggen - som du kan se i vår monteringsguide – vill ta 6,7 cm utrymme från väggen och in i rummet och det kan vara för mycket för några.

Därför har vi också testat de ljuddämpande effekterna vid montering direkt på väggen (utan mineralull).

Och som tur var kom vi fram till att det var - Ljudklass D.

På en skala frå A-F är D genomsnittsklass. Och det är faktisk rätt bra när det kommer till dämpning av ljud.

Den huvudsakliga skillnaden mellan uppsättning med mineralull och uppsättning utan mineralull är att uppsättningen i Klass D inte är lika effektiv när det kommer till tonhöjder i låga frekvenser som uppsättning i Klass A.

Det betyder helt konkret att uppsättningen i Klass D inte vill vara lika effektiv när det gäller  absorberande av bas och djupa manliga röster

Men när det gäller tonhöjder i höga frekvenser - kvinnliga röster, barnröster, glass som krossas etc - är det två uppsättningar mer eller mindre lika effektiva.

Och fördelen är så klart att Klass D-uppsätningen vill bara ta 2,2 cm av utrymmet från väggen och in rummet i stället för de 6,7 cm som uppsättningen med Klass A vill.

Så vad är slutsatsen? Vad bör jag välja?

Jag har gjord min egen tumregel som du kan använda.

Det ända du behöver göra är att svara på följande fråga med ja eller nej.

Har du stora problem med akustik i rummet?

Om svaret är ja bör du gå efter  Klass A-uppsättningen med montering av mineralull bakom panelerna. För det vill betyda att du kan säga hejdå till dina akustiska problem.

Och på motsatta sättet:

Om svaret är nej bär du gå efter Klass D-uppsättningen där du monterar direkt på väggen eftersom det tar upp mindre plats i rummet.

Så enkelt är det.

SLUTSATS:

Vi har gått igenom en hel del - jag hoppas allting ger mening. Jag tror det vill vara passande att sammanfatta de viktigaste punkterna här:

 1. Reverberation är ljudvågor som reflekteras på ytor i ett rum. För att kunna förbättra akustiken i ett rum måste du kontrollera reflektionerna i rummet.
 2. Du kontrollerar reflektioner i rummet genom att installera ett ljuddämpande material på ytorna i rummet. Det är lämpligt att använda våra Akupaneler till detta eftersom de absorberar ljud och brytar upp ljudvågorna.
 3. För att förbättra akustiken i ett rum bör du montera de akustiska paneler på en yta som ljudet ljudvågorna snabbt träffar. Detta vill oftast vara väggen och taket. Använd sund förnuft för att ta reda på var panelerna ska placeras.
 4. Ljudet bryr sig inte om du placerar panelerna på väggarna eller i taket så länga att det är någon stans där ljudet snabbt träffar. Placera det någonstans där det ger mening vad angår din stil och generell inredning i rummet.
 5. För att uppnå fantastisk akustik behöver du en mängd av paneler som motsvarar ungefär 25% av golvytan i rummet.
 6. Om akustik är ett stort problem i ditt rum ska du montera panelerna med mineralull bakom dina paneler. Om du inte har problem med din akustik bör du installera panelerna direkt på väggen eftersom det mindre plats i rummet.

Ok – det var ungefär det.

Jag hoppas att du har upptäckt allt det du behöver veta för att kunna förbättra akustiken i ditt rum. För dålig akustik är verkligen irriterande - och det är också dålig för din hälsa och ditt välmående.

Låt inte dålig akustik göra dig galen. Gör något åt det

Om du har några frågor skulle jag föreslå att du tar en titt på videon med Thomas överst i denna post. Och om det inte ger svar på dina frågor ska du vara så välkommen att kontakta oss.

Tack för att du läste med!

// Troels

ANSVARSFRISKRIVNING: Jag – Troels Johansson – har ingen utbildning inom akustik. Denna post är baserat på research jag gjorde och kunskapen jag har fått inom mitt arbete inom akustiska paneler. Om du vill vara säker bör du alltid fråga en professionell till råds.

När det då är sagt är jag ganska övertygat om att råden jag gett i denna post är rätt precisa

ÄR DU REDO ATT TA HANDLA OCH FÖRBÄTTRA AKUSTIKEN I DITT RUM?

Vi har fler färger att välja på   – tryck här för översikten över de olika panelerna >>

Om du vill se färgerna och känna tyget innan du bestämmer dig kan beställa samples – tryck här för att beställa samples >>

#MYWOODUPP

Hittar mer inspiration på Instagram

Prova våra paneler på din vägg

Ta en bild, välj ett panel och se det duka upp på din vägg.

Utforska Akupanelet

Gå till Akupanel

Bli inspirerat

Gå till galleriet

Beställ färgsamples

Beställ nu